Feil - Karikagyűrűgyártó.hu
 
Kosár: üres
Keresés
Írja be a mintaszámot
majd kattintson a nagyítóra!
 

Tudnivalók

Gyémánt súlya (Ct)

Jó tudni:
Csiszolás-Cut / Szine-Color / Karát-Carat / Tisztaság-Clarity / Minőségi tanusítványok / 4C alapszabályok / Fizikai tulajdonságai / Gyémánt történelem / Gyémánt kitermelés / Gyémánt lelőhelyek / Legérdekesebb gyémántok / Széntől a gyémántig

A gyémánt súlyát mindig karátban adjuk meg, ennek az egységnek a nemzetközileg elfogadott rövidítése a „ct". A tanúsítványokban ezt a súlyt századpontossággal tüntetik fel. Magát a mérést ezredpontossággal végzik, a harmadik számjegy csak akkor kerekíthető felfelé, ha az értéke 9.

1 ct = 200 mg = 0.2g

A briliánscsiszolás pontosan meghatározott paramétereinek köszönhetően a gyémánt súlya nagy pontossággal kiszámolható a briliáns átmérőjéből ( két egymásra merőleges átmérő méretét vesszük alapul) és a magasságából.

Megbecsült súly [ct] = (a rundist átmérője)2 x magasság x 0,0061

Gyémánt karát (súly)

A karát mint mértékegység a középkori piactereken született, ahol a drágakövek súlyát a szentjánoskenyérfa termésének magvai segítségével mérték azért, mert ezek a magok mind egyformák. A szentjánoskenyér angol neve carob, ebből a szóból származik a karát elnevezés.

     
AKCIÓ